Vad kostar det att måla om en lägenhet?

2024-03-24

Ommålning av lägenheten är ett populärt och effektivt alternativ för den som på ett kostnadseffektivt vill fräscha upp sitt hem. Men vad kostar det att måla om lägenheten? Många faktorer spelar in i kostnaden för dessa typer av projekt – allt från lägenhetens storlek till val av färg och kvalitet på material. Viktigt att överväga är även om man ska anlita en målare eller om man känner sig tillräckligt händig för att göra jobbet själv.

I den här artikeln kommer vi att kolla närmare på de olika aspekterna som påverkar priset på en ommålning, så att du som lägenhetsägare kan få en bättre förståelse för den potentiella kostnaden.

Så mycket kostar det att måla om en lägenhet

Kostnaden för att måla om varierar beroende på en rad faktorer som till exempel lägenhetens storlek och skicket på väggarna. För att ge en uppfattning om kostnaden för att måla om en normalstor lägenhet utgår vi från att väggarna är i gott skick och att lägenheten är en tvåa på omkring 60 kvadratmeter, kan den totala kostnaden för att måla om hela lägenheten ligga någonstans mellan 30 000 och 36 000 kronor. Det är dock viktigt att komma ihåg att detta är en uppskattning som kan påverkas av flera olika faktorer som rummens layout och eventuella extra förberedelser som kan behövas.

Den som planerar att måla om lägenhet Stockholm bör be om en offert för att få ett exakt pris. En offert tar hänsyn till de specifika förhållandena i din lägenhet och ger en mer detaljerad kostnadsbild. Det finns mängder av webbplatser där du kan få offert på detta för att få en tydligare bild av vad det kommer att kosta att måla om din lägenhet.

Så mycket kostar färgen

För den som planerar att utföra arbetet själv utgör färgen den största utgiften. Priset på väggfärg varierar beroende på kvalitet och varumärke. Det är viktigt att komma ihåg att en billigare färg kan kräva mer användning för att uppnå önskat resultat. Detta beror på att täckningsgraden kan vara lägre vilket kräver fler lager färg.

När du ska välja färg till din lägenhet är det en god idé att tänka på både pris och kvalitet. En hink färg på 10 liter kan kosta allt från 500 kronor till 2500 kronor. Dessa hinkar färg räcker normalt till mellan 50 och 80 kvadratmeter beroende på underlag och appliceringsteknik.

Inför målningsprojektet är det därför klokt att noggrant beräkna mängden färg som behövs. Tänk på att vissa ytor kan kräva grundmålning eller flera lager färg vilket också påverkar den totala mängden som behövs.

Så mycket kostar en målare

Anlitar du en duktig och erfaren målare för att måla om din lägenhet kommer det sannolikt vara en god investering. Kostnaden för en målare varierar beroende på erfarenhet, geografiskt läge och projektets omfattning. Timpriset för en målare ligger vanligtvis mellan cirka 400 och 700 kronor. Detta pris kan inkludera förberedelser som att täcka möbler och golv, spackla hål och slipa väggar samt själva målningen.

Som privatperson har du även möjlighet att dra nytta av ROT-avdraget vilket innebär att du kan få en skattereduktion på 30% av arbetskostnaden. Detta gör att den faktiska kostnaden för målarens arbete kan bli betydligt lägre. Det är dock viktigt att komma ihåg att ROT-avdraget endast gäller arbetskostnaden och inte material som färg och verktyg.