När är det rätt läge att ta ett företagslån?

2023-01-28

Småföretag är ryggraden i den svenska ekonomin. De står för mer än hälften av alla arbetstillfällen i den privata sektorn och står för nästan två tredjedelar av alla nya arbetstillfällen i Sverige. Så när ett litet företag har det svårt är det inte bara det företaget som drabbas – det är hela ekonomin som påverkas.

Det är därför det är så viktigt att småföretagen kommer på fötter igen så snabbt som möjligt när de drabbas av svåra tider. Ett sätt att göra det är att ta ett företagslån.

Men hur vet man när det är dags att ta ett lån? Här är fyra tecken på att det kan vara dags att låna pengar för att hjälpa ditt företag att lyckas.

Vilka är tecknen på att du behöver ett lån?

Det finns inte endast ett enda scenario där om ett företagslån är vettigt – varje företag är annorlunda. Men det finns några vanliga situationer där det kan vara en bra idé att ta ett lån.

Det kan exempelvis handla om att du behöver göra ett större lagerinköp för att hålla jämna steg med kundernas efterfrågan. Eller så kan du behöva låna pengar för att täcka kostnaderna för oväntade reparationer eller renoveringar.

I allmänhet är det klokt att ta ett företagslån när du behöver extra pengar för att hjälpa ditt företag att växa eller övervinna en tillfällig motgång. Om du är osäker på om ett lån är rätt för ditt företag, så kan det vara klokt tala med din revisor eller finansiella rådgivare. De kan hjälpa dig att väga för- och nackdelar med att ta ett lån.

Hur går du tillväga för att få ett företagslån?

Precis som när det kommer till när det är klokt att ta lån, finns det inte ett enda svar på denna fråga. Det bästa sättet att hitta ett företagslån som passar dina behov är att göra din research och jämföra dina olika alternativ.

Det finns många långivare som erbjuder företagslån, så det är viktigt att jämföra räntor, återbetalningsvillkor och andra villkor innan du bestämmer dig för ett lån. Det är en bra idé att ta hjälp av någon av alla de sajter på nätet som jämför företagslån och hjälper dig att hitta det bästa erbjudandet.

När du har hittat ett lån som uppfyller dina behov måste du fylla i en låneansökan och tillhandahålla styrkande dokumentation. Detta kan omfatta årsbokslut, skattedeklarationer och annan information om ditt företag.

Vilka är riskerna med att ta företagslån?

Alla lån är förenade med en viss risk, men företagslån kan vara särskilt riskfyllda. Om ditt företag för någon anledning skulle börja gå dåligt kanske du inte kan betala tillbaka lånet. Detta kan ge dig en stor skuld som du måste betala tillbaka personligen om du exempelvis driver en enskild firma eller handelsbolag.

Det är därför viktigt att komma ihåg att det inte är någon garanti för framgång genom att ta ett lån. Du måste fortfarande se till att ditt företag är välskött och har en solid plan.