Hur undviker man oseriösa hantverkare?

2024-06-02

Oavsett om du planerar att anlita en takläggare, rörmokare eller någon annan typ av hantverkare är det alltid viktigt att vara vaksam på oseriösa aktörer (även kallat fuskbyggare).

I denna artikel kommer du kunna ta del av flera konkreta tips och råd för att skydda dig mot oseriösa aktörer och säkerställa att arbetet utförs med god kvalitet till ett rättvist pris.

Kolla upp referenser och behörigheter

Innan du anlitar en hantverkare är det klokt att begära och noggrant kontrollera referenser från tidigare jobb. Detta är ett effektivt sätt att få en uppfattning om hantverkarens pålitlighet och kvaliteten på det arbete de har utfört tidigare.

Fråga efter kontaktuppgifter till tidigare kunder och ta dig tid att ringa dessa för att diskutera deras erfarenheter. Ett annat alternativ är att söka efter omdömen och betyg på internet. Många företag har nämligen recensioner online som kan ge dig en bredare bild av deras rykte.

Det är även bra att kolla upp om företaget och dess personal har den rätta kunskapen, behörigheten och erfarenheten för att uföra den typen av arbete som du vill ha hjälp med.

Anlita bara hantverkare med F-skattsedel

En F-skattsedel innebär att hantverkaren är registrerad hos Skatteverket och att de bedriver en laglig verksamhet. Detta är ett tecken på att företaget tar sitt ansvar seriöst och följer svensk lagstiftning. Genom att anlita någon med F-skattsedel kan du också vara säker på att skatter och avgifter hanteras korrekt, vilket bidrar till en tryggare affär för båda parter.

Kontrollera alltid hantverkarens F-skattsedel genom att begära att se ett intyg eller söka på företagets organisationsnummer via Skatteverkets hemsida. Detta enkla steg kan göra en stor skillnad i din strävan att undvika oseriösa hantverkare.

Jämför offerter

Jämförelse av offerter är en ytterligare viktig del i processen för att säkerställa att du får både bra service och pris. Genom att begära in offerter från flera hantverkare kan du inte bara jämföra kostnaderna utan också få en uppfattning om vad som ingår i arbetet.

En viktig aspekt är att se till att offerterna är detaljerade och tydligt specificerar det som ingår. Detta inkluderar allt från arbetskostnader till materialkostnader och tidsramar för projektet. En detaljerad offert hjälper dig att undvika eventuella missförstånd eller dolda kostnader som kan uppstå längre fram.

Om du till exempel överväger att renovera ditt tak kan du på takläggaren.com enkelt få en kostnadsfri offert från takläggare Bålsta. Detta ger dig möjlighet att jämföra vad olika hantverkare erbjuder och till vilket pris. Att ta emot flera offerter ger dig också en bättre förhandlingsposition och en mer omfattande förståelse för marknadsvärdet på de tjänster du söker.

Teckna ett skriftligt avtal

Ett skriftligt avtal innan arbetet påbörjas är en av de mest grundläggande och effektiva metoderna för att skydda dig mot oseriösa hantverkare. Ett skriftligt avtal hjälper till att definiera omfattningen av arbetet, kostnaderna, tidslinjen och de specifika förväntningarna på både dig och hantverkaren. Det fungerar som en juridiskt bindande överenskommelse som tydligt visar vad som ska utföras och till vilket pris.

I avtalet bör det framgå vilka material som ska användas, när arbetet ska starta och vara färdigt och vilka betalningsvillkor som gäller. Se till att allt viktigt som ni har kommit överens om ingår i avtalet. Det är också viktigt att avtalet innehåller en beskrivning av vad som händer om någon av parterna inte uppfyller sina åtaganden.

Betala aldrig i förskott

Att betala i förskott kan verka praktiskt, men det medför risker om hantverkaren inte fullföljer arbetet som avtalat. Ett föredraget alternativ till att betala innan arbetet är utfört är att betalningar sker i etapper där varje betalning följer efter en klar och godkänd del av arbetet. Detta ger dig som kund möjlighet att verifiera kvaliteten på arbetet innan nästa del av betalningen utförs.

Om hantverkaren insisterar på förskottsbetalning bör det ses som ett varningstecken. Diskutera istället möjligheten att dela upp betalningen och tydliggör att slutbetalning görs först när hela arbetet är slutfört och du som kund är nöjd med resultatet.