Hävstång kan vara både användbart och riskfyllt

2023-03-24

Tänk dig att du vill handla på börsen. Med aktier, valuta eller kanske råvaror. Du har dock inte så mycket pengar att handla för. Med de summor du kan avvara för handel blir det inte särskilt stora vinster, trots att du blivit duktig på att köpa och sälja vid rätt tidpunkt.

Då kan det vara dags att fundera över att börja handla med hävstång. Detta betyder att du handlar för samma summa, men får betydligt högre avkastning. Värt att notera är dock att du vid mindre lyckade köp även förlorar mer än vad du vanligtvis skulle gjort.

Hur kan då detta vara möjligt?

Hävstång är alltså ett sätt att öka den summa du handlar för, utan att du själv behöver betala mer. Enkelt uttryckt kan man säga att den du handlar hos – exempelvis en bank – lånar ut det resterande beloppet till dig.

Om du vill handla för 1000 kronor och hävstången är på X10 betalar du själv 1000 kronor och banken står för resten, i det här fallet 9000 kronor. Du betalar alltså själv 1000 kronor, men den produkt du handlar, exempelvis aktier, är värd 10 000 kronor.

Hävstång gör med andra ord så att du kan handla för mer pengar på börsen. Utan att du behöver betala mer ur egen ficka. Man kan säga att du handlar för lånade pengar.

Man kan göra en liknelse med stavhoppare. Utan stav är det möjligt att hoppa ett par meter, med stav går det att komma upp i den tredubbla höjden. På samma sätt fungerar det med pengar. Hävstången är som en stav som gör att pengarna når upp till högre höjder.

Vilka möjligheter & risker finns det hävstång?

Det finns alltså en hel del fördelar med att handla med hävstång:

  • Du kan tjäna mer pengar genom att handla med hävstång. Hävstången multiplicerar din vinst.
  • Du behöver inte satsa så mycket pengar. Du får helt enkelt mer för pengarna.
  • Du kan välja att avsätta en liten summa på många mindre köp istället för att lägga hela summan på t.ex. en enskild aktie. På så vis sprider du ut riskerna. Om någon av dem går sämre, kanske någon annan går bättre. Du hänger inte upp allt på ett enda köp.

Men det finns också risker med hävstång:

  • Vid mindre lyckade köp förlorar du mer. Det är inte bara vinsten som ökar, utan även förlusten. Vill det sig illa kan du förlora riktigt mycket pengar, även om du själv gått in med en liten summa.

Hur mycket kan man förlora?

Du kan aldrig förlora mer än den summa som aktierna är värda. Säg att du köper aktier för 10 000 kronor utan hävstång. Den största summa du kan förlora är då 10 000 kronor. Du kommer aldrig längre ner än noll oavsett hur dåligt det skulle gå för aktien.

Om du handlar samma antal aktier med en hävstång på X10 betalar du bara 1000 kronor. Och eftersom värdet för aktierna är det samma som om du skulle handlat utan hävstång kan du också förlora samma värde, det vill säga 10 000 kronor.

Skillnaden när du handlar med hävstång är alltså att du kan förlora mer pengar än du handlat för. När man handlar med hävstång måste man därför alltid se till att ha tillräckligt med pengar för att täcka den eventuella förlust som kan uppstå.

Exempel på hur hävstång kan användas för högre avkastning

Hävstång finns i olika storlekar. Den minsta är vanligtvis på X1,5. Vad gäller den största kan den sträcka sig nästan hur högt som helst, men normalt sett inte över X20. Det är dock inte att rekommendera att man använder sig av de större. Det räcker gott och väl med en hävstång på de lägre nivåerna, särskilt om man är nybörjare.

Rent konkret kan det se ut på följande sätt när man använder hävstång:

Vi säger att du har 1000 kronor. Du använder en hävstång på X10. Det betyder att det blir som att du hade 10 000 kronor att handla för. Om den underliggande tillgången går upp 1% växer de 1000 kronorna då med 100 kronor. Om du då väljer att sälja kommer du få tillbaka 1100 kronor. Alltså har du tjänat 10% på ditt köp istället för 1%. Samtidigt så skulle du förlora 10% om den underliggande tillgången gick ner 1%.