Företagande är viktigt för landets ekonomi

2023-02-16

Entreprenörskap är viktigt för ett lands ekonomi. Det driver innovation, tillväxt och skapande av arbetstillfällen. För att ha en blomstrande ekonomi behöver ett land entreprenörer som är villiga att ta risker och starta nya företag.

Entreprenörskap är dock inte riskfritt. En hög procentandel av nya företag misslyckas inom de första åren. Men de som lyckas kan vara otroligt nyttiga för landets ekonomin.

Småföretagare står för mest arbetstillfällen

Visste du att fyra av fem jobb här i Sverige kommer från små- eller medelstora företag. Detta kanske låter som en väldigt stor siffra, men sanningen är att det faktiskt ligger till på detta sätt. Med det sagt är de stora företagen också viktiga, men de ger bara inte lika många arbetstillfällen.

Utan entreprenörer, stora som små, skulle den svenska ekonomin således ha stora problem när det kommer till arbetslöshet. Så om du funderar på att starta ett eget företag, kom ihåg att du inte bara hjälper dig själv – du hjälper också landet du bor i.

Företag står för en stor del skatteintäkterna

Ett annat sätt som företagare hjälper sitt lands ekonomi är genom att betala skatt. Företag, både små och stora, står för en stor del av de skatteintäkter som Sverige samlar in. Dessa pengar används sedan för att finansiera offentliga sektorer som utbildning och hälsovård.

Faktum är att företagen här i Sverige står för två tredjedelar av alla skatteintäkter som samlas in. Det är en mycket betydande summa och en av anledningarna till att Sverige har så högkvalitativa offentliga sektorer.

Företag drar uppmärksamhet till landet

Företagande kan också bidra till att sätta sitt land på kartan i omvärlden. När ett företag är framgångsrikt får det ofta uppmärksamhet från både media och potentiella kunder från hela världen. Detta kan leda till ökad turism och ökade investeringar, vilket båda är bra för ekonomin.

I Sverige har vi en hel del framgångsrika företag som är internationellt kända, t.ex. IKEA, H&M, Volvo och Spotify. Men det är inte bara stora företag som kan ha denna effekt – även små företag kan sätta sitt land på kartan.