Allt du behöver veta innan du anlitar ett fasadföretag

2024-07-06

Att anlita ett företag för att renovera eller underhålla fasaden på ditt hus är ett stort beslut som kräver noggrann planering. Fasaden spelar en viktig roll i att skydda ditt hus. Därför är det viktigt att förstå vad som bör vägas in innan du går vidare med ett fasadprojekt.

I den här artikeln kommer vi att titta närmare på de viktigaste aspekterna du behöver tänka på för att säkerställa att du gör ett informerat val inför beslutet av vilket företag som du ska anlita.

Anlita inte första företaget du kommer i kontakt med

Många begår misstaget att anlita det första företaget de stöter på. Istället bör du ta dig tid att utforska flera alternativ. Be om skriftliga offerter från flera företag för att kunna göra en välgrundad jämförelse.

För att underlätta processen kan du besöka webbplatser som fasadforetag.se där du enkelt kan få en gratis offert för dig som planerar att t.ex. putsa fasad Stockholm. Detta ger dig en bra startpunkt och hjälper dig att bilda en uppfattning om marknadens priser och de tjänster som erbjuds. Genom att jämföra flera företag säkerställer du att du får det bästa möjliga utförande till ett konkurrenskraftigt pris.

Du bör även se till att företagen du hör av dig till, och slutligen väljer att anlita, har rätt behörighet, kunskap och erfarenhet för att kunna utföra det arbete du behöver hjälp med.

Kontrollera F-skatt och bolag

Innan du anlitar ett företag för fasadarbeten är det viktigt att du kontrollerar att företaget är registrerat för F-skatt. Detta är inte bara en indikation på att företaget bedriver sin verksamhet lagligt utan också en förutsättning för att du som kund ska kunna utnyttja ROT-avdraget.

Det är även viktigt att granska bolagets status. Kontrollera hur länge företaget har varit verksamt och kolla närmare på deras ekonomiska stabilitet. Ett stabilt företag med god historik ger en större säkerhet för att projektet kommer att slutföras på ett tillfredsställande sätt.

Be om exempel på tidigare arbeten och referenser

Det är även klokt att du undersöker företages tidigare projekt. Detta ger dig en uppfattning om företagets kapacitet och kvaliteten på deras arbete. Be om bilder eller referenser från tidigare renoveringar eller underhållsprojekt som liknar det du planerar.

Ett ytterligare tips för dig som vill undersöka saken ordentligt är att kontakta några av de tidigare kunderna. Genom att göra detta kan du få bättre koll på hur företaget hanterar sina projekt och hur de kommunicerar med sina kunder.

Skriv ett avtal med företaget du anlitar

Ett välformulerat avtal är avgörande för att undvika missförstånd och säkerställa att både du och företaget har en klar uppfattning om projektets omfattning och villkor.

Avtalet bör innehålla tydliga beskrivningar av det arbete som ska utföras, inklusive vilka material och tekniker som kommer att användas. Det är även viktigt att avtalet specificerar den totala kostnaden för projektet. Se till att det inkluderar en detaljerad kostnadsuppdelning som täcker alla aspekter av jobbet såsom arbetet materialkostnader och eventuella övriga kostnader.

En annan viktig del av avtalet är tidsplanen. Det bör finnas en startdatum och ett förväntat slutdatum samt vad som händer om dessa tidsramar inte hålls. Det kan vara klokt att inkludera information om eventuella kompensationer om arbetet drar ut på tiden.

Glöm inte heller att specificera ansvarsområdena för städning efter projektets slutförande och vem som ansvarar för bortforsling av byggavfall. Detta kan hjälpa till att undvika ytterligare kostnader eller arbete för dig som kund.