5 tips till dig som ska starta eget företag

2023-01-15

Vi på Nationellaföretagsakuten älskar företagande och vi anser att fler människor bör starta sitt egna företag. Det är så givande och roligt att vara sin egna chef. Du bestämmer själv dina arbetstider och sätter dina egna regler.

Men såklart finns det också utmaningar som följer med att starta ett eget företag. Det är inte alltid lätt och kan vara ganska utmanande från till annan. Så idag delar vi med oss av våra fem bästa tips för att starta ett företag.

1. Gör en affärsplan

Det första och viktigaste steget är att göra en affärsplan. Den hjälper dig att kartlägga din affärsidé, sätta upp realistiska mål och fundera ut hur du ska uppnå dem. En affärsplan är nödvändig för alla framgångsrika företag.

När du skapar en affärsplan finns det några viktiga saker att tänka på:

  • Vad är syftet med ditt företag? Vilka är dina mål?
  • Vem är din målgrupp?
  • Hur kommer du att locka och behålla kunderna?
  • Vad kommer vara dina utgifter
  • Behöver du extern finansiering för att komma igång?

2. Ha budgeten på plats

En annan viktig sak att tänka på när du startar ett företag är din budget. Du måste se till att du har tillräckligt med pengar för att komma igång och för att täcka dina löpande kostnader. Att skapa en realistisk budget är viktigt för alla företag. Den hjälper dig att hålla koll på dina utgifter och se till att du inte spenderar för mycket.

Utan en klok budget på plats kommer det vara svårt för att göra ditt företag framgångsrikt, och du kommer ständigt behöva oroa dig för den ekonomiska biten, istället för att fokusera på dina affärsmål.

3. Välj rätt företagsstruktur

Ett av de viktigaste besluten du kommer att fatta när du startar ett företag är att välja rätt företagsstruktur. Detta bör baseras på många faktorer, bland annat företagets storlek, dina personliga omständigheter och hur mycket pengar du har tillgängligt.

Det finns tre huvudtyper av företagsstrukturer som du kan välja mellan: aktiebolag, handelsbolag och enskild firma.

4. Va inte rätt för att fråga om råd

Känner du någon mer erfaren inom företagande än dig själv, och du befinner dig i en situation där du känner dig vilsen och behöver hjälp? Va då inte rädd för att be om råd. Det kan vara till stor hjälp att få en erfaren persons perspektiv på din affärsidé.

Även om du inte känner någon i näringslivet finns det gott om experter som kan hjälpa dig, till exempel affärscoacher, revisorer och advokater. Använd Google eller sociala medier för att hitta personer med relevant erfarenhet, och var inte rädd för att be om hjälp.

5. Fokusera på din marknadsföring

Oavsett hur bra din produkt eller tjänst är kommer den inte att sälja sig själv. Du måste fokusera på din marknadsföring och se till att du når din målgrupp. Det finns många olika marknadsföringskanaler som du kan använda, t.ex marknadsföring på nätet, sociala medier och mer traditionell reklam i tidningar och på radio.

Välj de kanaler som med största sannolikhet når din målgrupp och se till att du avsätter tillräckligt med tid och resurser för dina marknadsföring. En välplanerad marknadsföringskampanj är avgörande för varje framgångsrikt företag.